Yumurtanın Sarısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Yumurtanın Sarısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yumurtanın Sarısının Besin Değerleri ve Faydaları

Yumurta genel olarak sağlık açısından oldukça faydalıdır. Kolesterole iyi gelmediği düşünülebilir, ancak diğer faydaları göz önünde bulundurulduğunda tüketimi mutlaka yapılması gereken bir besin maddesidir. Yumurta, A, E ve B16 vitaminleri haricinde magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum gibi mineraller barındırmaktadır. Bu vitamin ve mineraller genel sağlık için önemli rol oynar.

Özellikle güne yumurta tüketerek başlamak oldukça yararlıdır. Yumurta tüketimi demir eksikliğini önleyerek kilo vermeye yardımcı olur. Çünkü yumurtanın uzun süre tok tutucu özelliği vardır. Yumurta kabuk, beyaz ve sarı kısmı olmak üzere üç bölümden oluşur. Vücut için en yararlı ve en besleyici kısmı yumurtanın sarısıdır. Vitamin ve mineraller yumurtanın sarı kısmında bulunur. Yumurta içerisindeki kalsiyumun yaklaşık %90'ı ve demirin %93'ü yumurta sarısında bulunur. Yumurta sarısı sağlık açısından yararlı ve gerekli olan 13 madde içerir. Bu nedenle genel sağlığı korumak için mükemmel bir besin kaynağıdır.

Yumurta Sarısının Faydaları Nelerdir?

  • Yumurta sarısını uzmanlar çiğ olarak tüketmeyi önermektedir. Bu sayede içinde yer alan vitamin ve minerallerden maksimum derecede yararlanılabilir.
  • Yumurta sarısı içeriğinde bulunan kalsiyum ve demir, kemik sağlığını ciddi anlamda korur. Damar ve kalp hastalıklarına yakalanma olasılığını azaltır.
  • Vücut geliştirme ile uğraşan kişilerin bolca yumurta sarısı tüketmesi önerilmektedir. Kaybedilen enerjinin tekrar yerine koyulmasını sağlayan bir besin kaynağıdır.
  • Yumurta sarısı sindirim sistemi için çok faydalıdır. Bağırsaklarda oluşan zararlı maddelerin temizlenmesini sağlayarak, bağırsakların aktif bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
  • Yumurta sarısı cilt sağlığı için kullanılabilir.
  • Yumurta sarısı tırnakların daha dayanıklı ve güçlü olmasını sağlar.
  • Yumurta sarısı göz problemlerine karşı iyi gelir.

Yumurtanın Sarısı Saçlar İçin Nasıl Kullanılır?

  • Yumurtanın sarısı tek başına saç sağlığı için kullanıldığında mükemmel etki yaratan bir üründür. Tek başına kullanılabileceği gibi bal, zeytinyağı ya da farklı ürünlerle karıştırılarak da kullanılabilir. Saç sağlığı için kullanılacak yumurta sarısı miktarı saçın uzunluğuna ya da sıklığına göre değişebilir. Yumurta sarısı tek başına saça sürüldüğünde en az yarım saat bekletilmelidir. Ardından saçlar bol su ve organik bir şampuan ile yıkanmalıdır.
  • Yumurta sarısının saç derisini besleyici etkisi vardır. Saçların daha hoş ve dolgun bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
  • Saçlarda oluşan kırıkları onarıcı etki yaratır.
  • Saçların parlak bir görünüm kazanmasını sağlar.

Saç İçin Yumurta Sarısı Maskesi

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Yarım çay bardağı lanolin
  • Yarım çay bardağı ısırgan otu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı papatya çayı
  • Birkaç damla limon suyu

Hazırlanışı:

Lanolin ve zeytinyağı bir cezveye alınarak benmari usulü ısıtılır. Isınan malzemeler ateşten alınarak ısırgan otu ve papatya çayı eklenir. Elde edilen karışım süzgeçten geçirilip bir süre soğuması beklenir ve son olarak yumurta sarısı ve limon suyu eklenir. Karışım tahta kaşık yardımı ile homojen bir şekilde karıştırılır. Elde edilen karışım saç diplerinden başlanarak tüm saça güzelce yayılır. Yaklaşık 60 dakika bekletildikten sonra saçlar ılık su yardımı ile yıkanır. Saçlara uygulanan maske saç dökülmesini engelleyerek saçların daha güçlü görünmesini sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Bahaddin

25 Temmuz 2024 Perşembe

Yumurta sarısını çiğ olarak tüketmek gerçekten vitamin ve mineral alımını maksimize eder mi? Bu konuda endişelerim var, çiğ yumurta tüketmek sağlıklı mıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Bahaddin, yumurta sarısının çiğ olarak tüketilmesi bazı avantajlar ve riskler taşır. Çiğ yumurta sarısı, pişirme işlemi sırasında kaybolabilecek bazı vitamin ve mineralleri daha yüksek oranda içerebilir. Ancak, çiğ yumurta tüketimi aynı zamanda Salmonella gibi bakteriyel enfeksiyon riskini de artırır. Bu yüzden, çiğ yumurta tüketirken dikkatli olunmalı ve eğer mümkünse pastörize edilmiş yumurta tercih edilmelidir. Sağlık açısından en güvenli yol, yumurtayı iyi pişirerek tüketmektir. Böylece hem besin değerinden faydalanabilir hem de bakteriyel riskleri minimize edebilirsin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

1 Yumurta Kaç Kalori?

1 Yumurta Kaç Kalori?

Güncel

Yumurta Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumurtalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri