Organik Yumurta Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Organik Yumurta Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Organik Yumurta Nedir?

Organik yumurta, insan sağlığı için önemli protein ve mineralleri içeren, herkesin düzenli olarak tüketmesi gereken bir besin maddesidir. Piyasada bulunan genetik değerleriyle oynanmış veya üretim aşamasında çeşitli hilelere başvurulmuş yumurtalar ile köy ortamında yetiştirilmiş ve tamamen doğal yollarla üretilmiş organik yumurtalar arasında protein zenginliği ve kalitesi açısından büyük fark görülmektedir.

Organik Yumurtanın Besin Değerleri

Organik yumurtalar, protein dışında vücudun en fazla ihtiyaç duyduğu aminoasitler, yağ ve karbonhidrat besin kaynaklarını da bolca bünyesinde bulundurur. Özellikle haşlanarak tüketildiğinde, bu maddeler herhangi bir eksilme olmadan doğrudan vücuda alınır. Bu nedenle beslenme ve diyet uzmanları, yumurtaların besin değerinde düşüşe neden olmamak için mutlaka haşlanarak tüketilmesini tavsiye eder.

Haşlanmış bir organik yumurtada ortalama:

  • 0.5 gr. Karbonhidrat,
  • 6.2 gr. Yağ,
  • 6.8 gr. Protein bulunur.
Söz konusu değerler, piyasadaki hızlı üretilen yumurtalardan ortalama 0.6 gr. fazla besin maddesi içerir. Değerler arasındaki bu küçük farklar, vücut açısından olumlu yönde büyük etkiler yaratmaktadır.

Organik Yumurtanın Tüketimi ve Temini

Organik yumurta tüketimine olan talep oldukça fazladır. Piyasada bulunan sağlıksız yumurtaları tüketmek istemeyen kişiler, çevrelerinden tavsiye yoluyla veya internet üzerinden araştırma yaparak uygun fiyatlara organik yumurta ticareti yapan firmalara ya da bireysel satıcılara ulaşabilirler. Ancak tüketicilerin, firma ya da bireysel satıcı tercih ederken üretim yapılan tesisleri görmeleri faydalıdır. Böyle bir imkânı bulunmayan tüketicilerin ise üretici firmadan "organik üretim sertifikası" talep etme hakkı vardır. Bu sertifika sayesinde üretilen organik yumurtaların kalitesi ve içerdiği besin değerleri hakkında bilgi sahibi olunabilir.

Organik Yumurta Üretiminde İş Fırsatları

Organik yumurta işi, çok yönlü değerlendirilebilecek bir alandır. İşsizlik oranı yüksek olan ülkemizde, arz-talep oranı fazla olduğu için bu sektöre yönelim de fazladır. Bu nedenle organik besin sektörüne tüketici olarak katılmak, sağlık açısından iyileşme sağlanabileceği gibi; üretici olarak giriş yaparak yüksek kar oranlarına ulaşmak da mümkündür.

İnorganik besin sektörü, uygun fiyat arayışı nedeniyle piyasada kendini ne kadar geliştiriyorsa, organik yumurta sektörü de sağlıklı beslenmeye önem veren kişilere hizmet vermek için aynı derecede genişlemektedir. Bu nedenle birçok sektörün aksine henüz doymamış ve uzun süre doyması beklenmeyen bir sektördür.

Organik Yumurta Üretimi İçin Gerekenler

Organik yumurta üretimi için bir bölümüne tavukların barınıp beslenebileceği, diğer bir bölümüne beslenmeleri için çeşitli tarım ürünleri ekilen ortalama bir arazi yeterlidir. Besin için tercih edilen tarım ürünleri genellikle pancar, semizotu, tere, roka, maydanoz, ıspanak gibi yeşilliklerdir.

Ancak bu sektöre atılabilmek için öncelikle gerekli sertifika ve yeterlilik belgelerinin tamamlanması gerekir. Zira besin sektörü, insan sağlığına doğrudan etki eden bir alandır. Gerekli sertifikaların alınması sonrasında ortalama bir üretim tesisi ile başlanarak organik yumurta sektöründe sağlam adımlarla ilerlenebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni