Organik Yumurta, insan sağlığında önemli bir yeri olan protein minerallerini içerdiği için herkesin düzenli olarak tüketmesi gereken bir besin maddesidir. Piyasada bulunan genetik değerleriyle oynanmış ya da üretim aşamasında çeşitli erken oluşum hilelerine başvurulmuş yumurtaları tüketen insanlarla, köy ortamında yetiştirilmiş ve tamamen doğal yollarla üretilmiş
organik yumurtaları tüketen kişiler arasında protein zenginliği ve kalitesi açısından büyük fark görülmektedir.
Proteinin yanında vücudun en fazla ihtiyaç duyduğu aminoasitlerden olan yağ ve karbonhidrat besin kaynaklarını da bünyesinde bolca bulunduran organik yumurtalar, özellikle haşlanarak tüketildiğinde bu maddelerde herhangi bir eksilme olmadan doğruca vücuda alınmasını sağlar. Bu nedenle beslenme ve diyet uzmanları, yumurtaların besin değerinde düşüşe neden olmamak için mutlaka haşlanarak tüketilmesini tavsiye etmektedir.
Haşlanmış bir organik yumurtada ortalama
- 0.5 gr. karbonhidrat,
- 6.2 gr. yağ,
- 6.8 gr. protein bulunur.
Söz konusu değerler, piyasadaki hızlı üretilen yumurtalardan ortalama 0,6 gr. fazla besin maddesi içermektedir. Değerler arasındaki virgüllü sayılarla ifade edilecek kadar küçük sayılar ise vücut açısından olumlu yönde büyük farklar yaratmaktadır.
Organik yumurta tüketiminde talep oldukça fazladır. Piyasada bulunan sağlıksız yumurtaları tüketmek istemeyen kişiler, ister çevresinden tavsiye yoluyla ister internet ortamından yapılan küçük çaplı bir araştırma ile uygun fiyatlara organik yumurta ticareti yapan firmalara ya da bireysel satıcılara ulaşabilirler. Ancak tüketicilerin, firma ya da bireysel satıcı tercih ederken; üretim yapılan tesisleri görmelerinde fayda vardır. Böyle bir imkanı bulunmayan tüketicilerin ise üretici firmadan "organik üretim sertifikası" görmeyi talep etme hakkı bulunmaktadır. Bu sertifika sayesinde üretilen organik yumurtaların kalitesi, içerdiği besin değerleri gibi özellikleri hakkında bilgi sahibi olunabilir.
Organik yumurta işi, çok yönlü değerlendirilmesi mümkün olan bir alandır. İşsizlik oranı oldukça yüksek olan ülkemizde, arz talep oranı fazla olduğu için bu sektöre yönelim de fazla olmuştur. Bu nedenle söz konusu organik besin sektörüne tüketici olarak katılıp, sağlık değerleri açısından iyileşme sağlanabileceği gibi; üretici kontenjanından giriş yapılarak yüksek değerlerdeki kar oranlarına da ulaşılabilir.
İnorganik besin sektörü, uygun fiyat arayışı nedeniyle piyasada kendini ne kadar geliştiriyor ise organik yumurta sektörü de sayıları giderek artan "Parası çok olsun ama sağlıklı olsun" anlayışındaki kişilere hizmet vermek için aynı derecede genişlemektedir. Bu nedenle birçok sektörün aksine henüz doymamış ve uzun süre doyması beklenmeyen bir sektördür.
Organik yumurta üretimi için bir bölümüne tavukların barınıp beslenebileceği, diğer bir bölümüne beslenmeleri için çeşitli tarım ürünleri ekilen ortalama bir arazi yeterlidir. Besin için tercih edilen tarım ürünleri genellikle pancar, semizotu, tere, roka, maydanoz, ıspanak gibi yeşilliklerdir.
Ancak bu sektöre atılabilmek için öncelikle gerekli sertifika ve yeterlilik belgelerinin tamamlanması gerekir. Zira besin sektörü, insan sağlığına doğrudan etki eden bir alandır. Gerekli sertifikaların alınması sonrasında ortalama bir üretim tesisi ile başlanarak organik yumurta sektöründe sağlam adımlarla ilerlenebilir.