Mantarlı Yumurta Mantarlı yumurta, diğer yumurta yemeklerinde olduğu gibi hem menemeni hem de sahanda yumurtayı andırır. Bu nedenle, özellikle bekar evlerinin ve öğrenci evlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Mantarlı yumurtayı, hafta sonu kahvaltılarınızda veya ana yemek olarak hazırlayarak bu mükemmel lezzeti kendiniz ve sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Türk mutfağının başlıca besinleri arasında yer alan yumurta ve mantarın mükemmel aromasıyla birlikte şahane bir şölene dönüşecek olan mantarlı yumurta tarifini aşağıda verilen malzeme listesi ve adımlarla kolayca hazırlayabilirsiniz. Mantarlı Yumurta İçin Gerekli Malzemeler
Mantarlı Yumurta Nasıl Yapılır? Mantarlı yumurta hazırlamak için öncelikle yukarıda verilen malzemeleri sağladıktan sonra tarifimizi hazırlamaya başlayalım. Yapılan tüm yumurta yemeklerinde olduğu gibi bu tarifte de verilen malzemeler sırasıyla kavrulduktan sonra yumurta ile birleştirilerek sunum yapılacaktır. Bu nedenle, mantarlı yumurtada da ön hazırlıklar yapıldıktan sonra pişirme işlemine başlanır. İlk olarak, 1 adet kuru soğanın kabuklarını soyup ince yemeklik şeklinde doğrayalım. Ardından, sivri biberleri yıkayıp saplarını kopararak minik minik doğrayalım ve bir paket kültür mantarının saplarını koparttıktan sonra iyice yıkayıp minik küpler şeklinde doğrayarak hazır hale getirelim. Mantarlı yumurtanın tüm malzemelerini hazır hale getirdikten sonra uygun bir tavayı ocağımıza alarak içine 1 çorba kaşığı tereyağını ilave edelim ve kısık ateşte tereyağını yakmadan iyice erimesini sağlayalım. Ardından, eriyen yağın içine ilk olarak küçük küpler şeklinde doğranmış mantarları ilave ederek mantarlar diriliklerini kaybedinceye kadar arada bir karıştırarak kavuralım. Mantarlar istediğimiz şekilde kavrulduktan sonra üzerine doğranmış kuru soğanları ilave ederek soğanların da aynı şekilde diriliklerini kaybedip pembeleşinceye kadar kavurma işlemine devam edelim. Ardından, kavrulmakta olan soğan ve mantarların üzerine doğranmış sivri biberleri de ilave ederek iyice kavrulmalarını sağlayalım. Mantarlı yumurta tarifi çok kolay hazırlanabilecek bir yemek tarifi gibi görünse de aslında özen gösterilerek ve her bir malzemeyi sırasıyla kavurmak, mantarlı yumurtanın çok daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle kavurma işlemi devam ederken önce malzemelerin kendi sularını bırakması ve ardından da bıraktıkları suyu çekerek kızarmaları oldukça önemlidir. Daha sonra mantarlı yumurtanın kavurma işlemi tamamlandıktan sonra sıra ana lezzetin ilavesine gelmiştir. Bunun için 3-4 adet yumurtayı çukur bir kabın içine kırdıktan sonra bir çatal yardımıyla iyice çırpalım. Ardından, kavrulmakta olan mantarlı karışımın üzerine çırpılmış yumurtaları dökerek yayalım ve üzerine karabiber, kırmızı pul biber ve yeteri kadar tuz ilave ederek yumurtalar kendilerini çekinceye kadar pişirip ocaktan alarak sıcak sıcak servis yapalım. Afiyet olsun. Dip Not: Yukarıda verilen malzeme listesi yaklaşık olarak 5 veya 6 kişiliktir. Bu nedenle hazırlayacağınız mantarlı yumurta tarifini kişi başı olarak azaltıp veya çoğaltarak hazırlayabilirsiniz. |