Yumurtalı Kıyma Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Yumurtalı Kıyma Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Kıyma

Yumurtalı kıyma, Türk mutfağının pratik ve besleyici lezzetlerinden biridir. Yumurta, içerdiği yüksek protein sayesinde doyuruculuğu artırır ve vücuda enerji sağlar. Uzmanlar, günlük olarak en az bir yumurta tüketilmesini önerirler. Yumurtanın içerisinde bulunan A, B, D ve E vitaminleri, özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından oldukça önemlidir. Yumurtalı kıyma, kahvaltı sofralarında veya günün diğer öğünlerinde tüketilebilecek oldukça besleyici bir yemektir. Yapımı kolay ve lezzetli olan bu tarif, kısa sürede hazırlanabilir ve zengin bir kahvaltı sofrası oluşturulabilir.

Yumurtalı Kıyma İçin Gerekli Malzemeler

  • 200 gram kıyma
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 4-5 adet yumurta
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 adet domates
  • 2 adet sivri biber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzeri İçin

  • Yarım demet maydanoz

Yumurtalı Kıyma Nasıl Yapılır?

Yumurtalı kıyma tarifinde öncelikli olarak tüm malzemeler hazırlanmalıdır. Kuru soğanın kabukları soyulur ve ince ince kıyılır. Sivri biberlerin baş kısımları kesilerek tohumları ayıklanır ve doğranır. Domateslerin kabukları soyulur ve küçük küpler halinde doğranır.

Yumurtalı kıyma yapımına başlarken, bir tavaya tereyağı konur ve ocakta eritilir. Tereyağı eridikten sonra kıyma ilave edilir ve kavrulmaya başlanır. Kıyma renk değiştirdikten sonra içerisine soğanlar eklenir ve soğanlar yumuşayana kadar kavrulmaya devam edilir. Ardından sivri biberler eklenir ve tüm malzemeler özleşene kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirilir.

Daha sonra domatesler, tuz ve karabiber eklenerek karışıma ilave edilir. Domates suyunu çekene kadar tavanın kapağı kapatılarak pişirilir. Domatesin suyu tamamen yok olmadan tavaya yumurtalar kırılır. Yumurtaların sayısı kişi sayısına göre ayarlanabilir. Yumurtalar hafif pişmeye başladığında, sarıları kaşık yardımıyla dağıtılarak tam pişmeleri sağlanır. Tercihe göre yumurtalar karıştırılmadan da pişirilebilir. Yumurtaların beyazının tam anlamıyla pişmesi için tavanın kapağı kapatılır ve ocağın altı kapatılabilir. Bu esnada yumurtalı kıymanın kurumaması için kendi ısısında pişmesi sağlanmalıdır.

Maydanozlar saplarından ayıklanarak iyice yıkanır ve ince ince kıyılır. Servis tabağına alınan yumurtalı kıyma üzerine bir tutam maydanoz serpilerek sunum yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Yumurta Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ispanaklı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri