Yumurtalı çiğ köfte, klasik çiğ köfteye kıyasla farklı bir tat sunar ve denemeye değer bir lezzettir. Urfa'ya özgü olan bu çiğ köfte, yumuşaklığı ve yoğrulmasının kolaylığı ile dikkat çeker. Gün ve kabul günlerinde tadımlık olarak misafirlerinize sunabilirsiniz. Eminim herkes tarafından beğenilerek yenilecektir. Şimdiden afiyet olsun. Sağlıkla kalın. Yumurtalı Çiğ Köfte İçin Gerekli Malzemeler
Yumurta Harcı İçin
Yumurtalı Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?Geniş bir çiğ köfte leğenine köftelik bulguru, tuzu, baharatları ve rendelenmiş soğanları koyup iyice karıştıralım. Harmanladıktan sonra yoğurmaya başlayalım. Azar azar su ilave ederek, bastırarak yoğuralım. Bulgur biraz yoğrulduktan sonra kurulaşacaktır. Bu kıvama gelince korkmadan biraz daha su ekleyerek yoğurmaya devam edelim. Ara ara su ekleyerek bulgur yumuşayana kadar yoğuralım. Maksimum yoğurma işlemi 35-40 dakika sürmektedir. Bulgur yumuşadıktan sonra derin bir tencereye sıvı yağı koyalım. Yumurtaları bir kâsede iyice çırpalım ve omlet yapacak şekilde tuz ekleyip sıvı yağın içine boşaltalım. Pişmiş olan yumurtaları köftenin üzerine dökelim. Yağı el yakmayacak kıvama gelince tekrardan yoğurmaya başlayalım. Yumurtalar köftenin içinde kaybolana kadar yoğuralım. Yumurtalar köftenin içinde kaybolduktan sonra ince doğradığımız maydanozları ve yeşil soğanları ilave edelim. Yeşil soğan ve maydanoz da iyice karıştıktan sonra elimizle şekil verip servis edeceğiniz tabağa dizelim. Ayran, marul veya kıvırcıkla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Yumurtalar köftenin içinde kaybolana kadar yoğurmak zor olmuyor mu? Bu işlem sırasında köftenin yapısı bozulmuyor mu?
Cevap yazMerhaba Balkiz,
Köfte yaparken yumurtaların iyice karışması önemlidir çünkü yumurta, köftenin bağlayıcı malzemelerinden biridir. Ancak, bu işlemi dikkatli ve sabırlı bir şekilde yaparsanız köftenin yapısının bozulması pek mümkün değil. Yumurtaları ekledikten sonra, köfteyi nazik hareketlerle yoğurursanız, malzemelerin homojen bir şekilde karıştığını ve köftenin yapısının korunduğunu göreceksiniz. Yoğurma işlemi sırasında malzemelerin iyice karışması için biraz zaman ayırmak yeterli olacaktır. Afiyet olsun!