Yumurta Haşlama Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Yumurta Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta haşlama, dışarıdan basit gibi görünse de, istenilen kıvamı tutturmak bazen zor olabilir. Yumurta haşlama işlemi rafadan, kayısı kıvamında ve katı olarak yapılabilir. Bu pişirme yöntemlerini tam kıvamında yakalamak için bazı önemli noktalara dikkat edilmelidir. Yumurtanın ne kadar süreyle haşlanacağını bilirseniz, istediğiniz türde yumurta yeme şansınız olur.

Yumurta Haşlama İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • Cezve
  • Su

Rafadan Yumurta Haşlama

Cezvenin içine yeteri kadar su koyarak ocakta kaynatmaya başlayın. Su kaynayınca içine yumurtayı yavaşça koyun. Su yeniden kaynamaya başladığında, hemen saate bakın. Toplam 2 dakika kadar bu şekilde kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın. Cezvenin içine soğuk su koyarak yumurtayı soğutun. Bu sürede yumurtanın akı pişmiş olacak, sarısı sulu kıvamda yani rafadan yumurta haşlamış olacaksınız. Ancak rafadan yumurtada kıvam bakımından farklı tercihler olacağından, bu süreyi 2-4 dakika arasında tutabilirsiniz. Buradaki en önemli ipucu, yumurtayı haşlarken oda sıcaklığında olanları kullanmanızdır. Aksi takdirde, pişme süresi farklı olur ve rafadan kıvamda pişmeyebilir.

Kayısı Yumurta Haşlama

Yine cezveye su koyarak ocakta kaynatmaya başlayın. Su kaynayınca cezvenin içine yumurtayı yavaşça koyun. Su yeniden kaynamaya başladığında saate bakarak, 6 dakika kadar kaynamasına izin verin. Yumurta bu sürede kayısı dediğimiz kıvamda haşlanır. Daha sonra cezvedeki sıcak suyu dökün ve içine soğuk su koyun. Kayısı yumurta kıvamı için 4-6 dakika arası süre tercihi yapabilirsiniz. Bu süre sonunda yumurtanın beyazı pişmiş, sarısı da az pişmiş kıvamda olacak. Yine haşladığınız yumurtanın oda sıcaklığında olması gerekir.

Katı Yumurta Haşlama

Belki de yumurta pişirme şekilleri arasında en kolayı budur. Ancak gereğinden fazla haşlanan yumurtanın sağlıklı kabul edilmeyeceğini söyleyelim. Bu nedenle tam kıvamında katı haşlamanız yeterli olacaktır. Cezvedeki su kaynadıktan sonra içine yine oda sıcaklığındaki yumurtayı yavaşça koyun. Su yeniden kaynadıktan sonra saate bakarak, toplam 12 dakika yumurta haşlansın. Daha sonra yumurtayı soğuk suyla soğutun ve ikramınızı yapın. Bu haşlama şeklinde yumurtanın beyazı da sarısı da tam pişmiş olacaktır.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Yumurta haşlama sırasında oda sıcaklığında yumurta kullanmalı ve ocağı normal ayarda açmalısınız. Eğer buzdolabından çıkardığınız yumurtayı haşlamaya kalkarsanız, pişerken kabukları çatlayacaktır. Ayrıca, yumurtanın haşlama süresini belirlerken yumurtanın boyutunu da göz önünde bulundurmalısınız. Küçük yumurtalar daha kısa sürede pişerken, büyük yumurtalar daha uzun süre gerektirebilir.

Sonuç

Yumurta haşlama, farklı kıvam seçenekleriyle her damak zevkine hitap eder. Rafadan, kayısı ve katı yumurta haşlama yöntemlerini doğru bir şekilde uygulayarak, kahvaltılarınıza lezzet katabilirsiniz. Doğru süre ve sıcaklık ayarları ile mükemmel kıvamı yakalayabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

2 Yumurtalı Kek Tarifi ve Malzemeleri

2 Yumurtalı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Kıyma Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Kıyma Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtanın Sarısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yumurtanın Sarısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yumurtalı Sucuk Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Sucuk Tarifi ve Malzemeleri