Haşlanmış yumurta, kahvaltıların vazgeçilmezi, sofraların baş tacı ve olmazsa olmazıdır. Keklerin, pastaların ve hamur işlerinin en önemli malzemelerinden biri olan yumurta, mutfaklarda da birçok yemeğin içinde kullanılmaktadır. Yumurtanın kalori değeri pişirilme şekline göre değişmektedir. Bunun nedeni, yumurta katılan yemeklerde diğer besinlerin kattığı besin değeri ve kalori değişimleridir. Sarısı, beyazı ve pişirilme şekli, besin değeri ve kalorisi açısından oldukça önemlidir. Bu makalede, bize yumurtanın en sağlıklı hali olan haşlanmış yumurtanın kaç kalori olduğu, faydaları ve zararları, günlük kaç adet tüketmemiz gerektiği gibi konular üzerinde durulacaktır. 1 tane haşlanmış yumurta, büyüklüğüne ve gramajına göre 70-80 kalori içermektedir. Yumurta tüketilirken farklı değişim ve kalori problemleri göz önüne alınmalıdır. Örneğin, sahanda pişmiş bir tane yumurtaya yağ eklenerek kalori değeri oldukça fazla değişmekte ve doğal olarak artış göstermektedir. Yumurtanın beyaz kısmı ile sarı kısmı, kalori ve besin değerleri bakımından çok farklılık göstermektedir. Yumurtanın akı ve sarısı, farklı faydalar sağlamaktadır. Yumurtanın Faydaları ve Zararları Her besinde olduğu gibi haşlanmış yumurtanın da bize kattığı bir kalori miktarı vardır. Besin değerleri yüksek olması sebebiyle uzmanlar tarafından günde 2 adet yenmesinin en uygun olacağı ve kilo aldırmayacağı tavsiye edilmektedir. Haşlanmış yumurta, tok tutan ve doyurucu bir besindir. 1 adet haşlanmış yumurtanın kalori oranı düşük olsa da fazla tüketildiğinde vücuttaki yan etkisini gösterebilir. Yumurtanın tam olarak ne kadar kilo aldırdığı bilinmez ama sarı kısmı, beyaz kısmına göre yağ bakımından daha fazladır. Yani kilo almaktan korkan kişiler varsa sadece beyaz kısmını tüketerek korkularını hafifletebilirler. Yumurta Beyazı ve Sarısının Kalori Değerleri 1 adet haşlanmış orta boy yumurtanın beyazı yaklaşık olarak 16 kalori içerir. Yumurta beyazı, protein bakımından oldukça zengin olan kısmıdır. Yağ bakımından da yine, yumurta sarısına nazaran daha masum olduğu bilinmektedir. Yumurta beyazının en önemli görevi, yumurta sarısında var olan embriyoyu beslemek, geliştirmek ve korumaktır. Yumurtanın sarı kısmı ise yağ, kolesterol ve birçok vitamin bakımından oldukça zengin olup, özellikle damarları açık tutmayı ve hafıza güçlendirmede çok iyi geldiği bilinmektedir. Yumurtanın beyazına nazaran daha besleyici ve doyurucu olup uzun süreli tokluk hissi sağlar. Çok fazla, aşırı tüketiminde ise içinde bol bulunan kolesterol maddesi ile yüksek kolesterole yol açabilir. Bu nedenle tüketimi sınırlı olmalıdır. 1 tane orta büyüklükteki haşlanmış yumurta sarısı yaklaşık olarak 60-65 kalori içermektedir. Haşlanmış Yumurtanın Genel Faydaları Haşlanmış yumurtanın genel faydalarına bakıldığında şunlar öne çıkar:
Bunlar, içinde bolca bulundurduğu yüksek protein miktarı, vitamin ve mineral deposu olması ve C vitaminin destekçisi olduğundan kaynaklanmaktadır. 50 Gram Haşlanmış Yumurtanın Besin Değerleri Enerji: 79 kcal. Protein: 6.4 gram. Karbonhidrat: 0.57 gram. Yağ: 5.4 gram. Kolesterol: 211 miligram. Su: 37.4 gram. |