{ "title": "Yumurtalı Pide", "image": "https://www.yumurta.web.tr/images/Yumurtali-Pide-53.jpg", "date": "19.01.2024 05:08:57", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Yumurtalı Pide, Eskilerden kalma bilgilere dayanarak yumurtalı pideleri en çok ramazan aylarında iftar açarken hazırlarlarmış. Günümüzde ise hemen hemen her toplumda sofralardan eksik olmayan bir lezzet olarak yerini almaktadır. Aynı zamanda bizim mutfağımızdan birçok yabancı mutfağa da ev sahipliği yapmıştır. Fransızlar ve İtalyanlar Türk mutfağından esinlenerek yumurtalı pideyi kendi mutfaklarına taşımışlardır.

Yumurtalı Pide Malzemeleri
Üzeri için
Yumurtalı Pide Nasıl Yapılır?

Pideyi sevmeyen yoktur. Sofraların olmazsa olmazıdır. Eminim hiç kimse sofrada pide olmadan sofranın hazır olacağını düşünemez. Hele bir de o pideye emek verilerek kendiniz hazırladıysanız tadına doyulmaz. Üstelik hazırlayacağımız malzemeler ile pide hazırlamak artık çok daha kolay ve zahmetsiz şimdiden kolay gelsin.

Öncelikle geniş bir yoğurma kabına ılık sütü ve ılık suyu alarak içine hemen yaş mayayı atıyoruz. Ardından toz şekeri ve tuzu ilave ederek bir süre bekliyoruz. Böylelikle zahmete girmeden yaş mayanın kendi kendine köpürmesini bekliyoruz. Daha sonra elimizle çırpıp, üzerine yumurta akını döküp çırptıktan sonra azar azar ununu ekleyip hamuru toparlıyoruz. Daha sonra üzerini kapatarak ve sofra bezi ile sararak yaklaşık olarak iki ya da üç saat kadar dinlendiriyoruz. Sofra bezi ile sarıp sıcak bir ortamda bekleyen hamur daha çabuk mayalanır.

Mayalanan hamuru merdane yardımı ile kayık gibi açıp kenarlarını kapatıyoruz. Daha sonra üzerine kaşar peyniri döküp, onun da üzerine bir adet yumurta kırıyoruz. Dilerseniz iki adet de kırabilirsiniz. Diğer hamurları da aynı işlemeden geçirdikten sonra yağlı kâğıt serili fırın tepsisine diziyoruz.

Daha sonra 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 15 dakika kadar pişiriyoruz. Üzeri kızarmaya yakınken fırından çıkarıp pidenin kenarlarına tereyağı sürüp tekrar fırına veriyoruz. Diğer hamurları da aynı işlemden geçirdikten sonra dilimleyerek şık servis tepsisine alıp sıcak servis ediyoruz.
" } ] }