{ "title": "Yumurtalı Kıyma", "image": "https://www.yumurta.web.tr/images/Yumurtali-Kiyma-51.jpg", "date": "21.01.2024 16:31:14", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Yumurtalı Kıyma, Yumurta kahvaltıların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir. Yumurtanın içerisinde bulunan proteinden kaynaklı olarak doyuruculuk hissi oldukça yüksektir. Uzmanlar herkesin günde en az bir adet yumurta yemesi gerektiğini savunur. Kahvaltılar ne kadar doyurucu yapılırsa gün içi kişiye o kadar zindelik sağlar. Vücuda gerekli olan A, B, D ve E vitaminlerini içerir. Çocukların fiziksel ve beyinsel gelişimi açısından yumurta çok önemli ve gereklidir. Yumurta istenilen şekillerde ve içerisine çeşitli malzemeler katılarak yapılabilir. İster sucuklu, pastırmalı, peynirli, sosisli, sebzeli ya da tarifimizde olduğu gibi kıymalı olarak da yapılabilir. Kıymalı yumurta kahvaltılarda yapılabileceği gibi günün her öğünü de tüketilebilir. Oldukça besleyici bir yemek olduğu için tek bir öğün olarak da tüketilebilir. Yapımı çok kolaydır. Kısa sürede hazırlanır. Ayrıca oldukça lezzetli bir yumurta çeşididir. Yanında peynir, zeytin, domates ile zengin bir kahvaltı hazırlanabilir. Pazar günü kahvaltıları için oldukça idealdir.

Yumurtalı Kıyma İçin Gerekli Malzemeleri
Üzeri için
Yumurtalı Kıyma Nasıl Yapılır?

Yumurtalı kıyma tarifinde öncelikli olarak tüm malzemelerin hazırlanması gerekir. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yumurtaya tat katması için 1-2 dal taze soğan da kullanılabilir. Sivri biberlerin baş kısımları kesilerek tohumları ayıklanır. Domateslerin kabukları soyulur. Tüm malzemeler daha sonra ince ince kıyılır. Yumurtalı kıyma yapımında kullanılacak tavaya tereyağı konur ve tava ocağa alınır. Tereyağı eridikten sonra önce kıyma ilave edilir. Kıyma kavrularak renk değiştirdikten sonra içerisine soğanlar ilave edilir. Soğanlar yumuşayınca sivri biberler ilave edilir. Tüm malzemeler özleşene kadar yaklaşık 2-3 dakika kadar pişirilir. Daha sonra domatesler, tuz ve karabiber ilave edilerek pişen kıymalı karışımın domates suyunu çekmesi için tavanın kapağı kapatılır. Domatesin suyu tamamen yok olmadan tavaya yumurtalar kırılır. Yumurta ölçüsü kişi sayısına göre ayarlanmalıdır. Yumurtaların sarısı ve be beyazı çok az pişmeye başlayınca sarısı kaşık yardımı ile dağıtılarak yumurtaların tam pişmesi sağlanır. Tercihe göre yumurtalar karıştırılmadan da pişirilebilir. Yumurtanın beyazını tam anlamıyla pişmesi için tavanın kapağı kapatılır. Bu esnada ocağın altı da kapatılabilir. Yumurtalı kıymanın kurumaması için kendi ısısında pişmesi sağlanmalıdır. O esnada maydanozlar saplarından ayıklanarak iyice yıkanır ve kesme tahtasında incecik kıyılır. Servis tabağına alınan yumurtalı kıyma üzerine bir tutam maydanoz serpilerek sunum yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }