{ "title": "Yumurtalı Ispanak", "image": "https://www.yumurta.web.tr/images/Yumurtali-Ispanak-14.gif", "date": "21.01.2024 22:09:13", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Yumurtalı Ispanak, Ispanağın faydaları saymakla bitmez. Ispanaktaki demir bileşenleri, yumurtadaki kalsiyum vitamin deposu ile bir araya geldiğinde, ortaya çıkan lezzet sağlık beslenmeniz için gerekli olan bütün ihtiyacı hemen hemen karşılamaktadır. Bu nedenle özellikle sabah kahvaltıları için yapılan yumurtalı ıspanak çocuklarınızın sağlıklı gelişimlerine fayda sağlamaktadır. Ayrıca ıspanağın kalorisi çok düşük olması ve demir eksikliğine destek sağlaması açısından birçok kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde yer alır. Sabah kahvaltılarını yumurtalı ıspanak size enerji verirken, öğle ve akşam yemeklerinde sizi tok tutarak gün içinde almanız gereken kalsiyum, vitamin ve kansızlığa bağlı demir eksikliğini gidermektedir.

Ispanak, Birçok bilim adamı tarafından şifalı bitki olarak adlandırılır. Ülkemizde birçok yerde yetiştirmek mümkün olduğundan ana vatanı olarak ülkemiz olduğunu söylemek gerekir. Demir eksikliğine bağlı anemi hastalığı (Kansızlık) olan kişiler mutlaka belli aralıklar ile ıspanağı yumurta ile tüketmeleri faydalı olacaktır. Ispanaktaki A, B ve K vitamini bolca içerdiği gibi, yumurtadaki kalsiyum vücuda gerekli olan ihtiyacı karşılayacaktır. Ispanak ayrıca, sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişilere tavsiye edilir. Kemiği güçlendirir. Kalbi korur. Karaciğerde yağlanmayı engeller. Ispanak ve yumurta aynı anda tüketildiğinde diş ve diş etini korur. Beyni geliştirir. Kas yapısını güçlendirir. Sağlıklı boy atmaya ve gelişime katkı sağlar. Peki yumurtalı ıspanak nasıl hazırlanır? Şimdi sizlerle Yumurtalı Ispanak tarifini paylaşacağım.

Yumurtalı Ispanak Malzemeleri
Yumurtalı Ispanak Nasıl Yapılır?

Öncelikle ıspanakları ayıklayıp parlak ve canlı yapraklarını seçin. Daha sonra çamurunu atması için iyice yıkayın. Daha sonra sirkeli suda yarım saat kadar bekletin. Daha sonra ıspanakları tekrar suya tutup yıkayın ve süzün. İyice kuruttuktan sonra kök kısmını koparıp, ince ince jülyen usulü doğrayın. Daha sonra sıvı yağını geniş bir teflon tavaya alarak ocağın altını yakın daha sonra üzerine soğanı küçük küçük yemeklik doğrayın ve hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra üzerine ıspanakları atın ve karıştırın. Ispanaklar suyunu vermeye başlayacaktır. Suyunu çekene kadar bekleyin. Sakın karıştırmayın. Çünkü ıspanaklar lapa olabilir. Suyunu çektikten sonra üzerine yumurtaları kırın. Dilerseniz karıştırarak, dilerseniz de ıspanakların ortasını havuz gibi açıp ortasına yumurtaları kırın. İki türlü de çok lezzetli oluyor. Daha sonra yumurtalar piştikten sonra üzerine 50 gram kadar kaşar peyniri rendeleyin. Dilerseniz permesan peyniri ya da tuzsuz peynir de olabilir. Son olarak üzerine tuzunu ve pul biberini serperek sıcak servis edin. Şimdiden Afiyet Olsun.

Önemli Not: Ispanak toprak altında yetişen yaprağı kalın bir bitki olduğu için, temizlenmesi de bir o kadar dikkat ve itina ister. Sizde evde ıspanak temizleyecek olursanız, çamurunu temizlemek ve mikroplardan arındırmak için, üç ya da dört kez suda bekletip temizledikten sonra bir de sirkeli suda bekletip yıkayın. Böylece arasına giren böcek ve mikroplardan arınmış olur ve gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Ayrıca ıspanak bilindiği gibi çiğ olarak da tüketilebilen bir bitkidir. Bu nedenle yumurtalı ıspanak yaparken, ıspanakları çok kavurmadan pişirin. Çok kavrulan ıspanağın bütün besin değeri kaybolur. Ayrıca yumurtayı kırarken de hafif pişmiş ve besin değeri çok kaybolmadan tüketilmesi daha faydalı olacaktır.

" } ] }