{ "title": "Yumurta Tatlısı", "image": "https://www.yumurta.web.tr/images/yumurta-tatlisi.jpg", "date": "23.01.2024 06:18:19", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Yumurta Tatlısı, benim çok hafif bulduğum ve çok sevdiğim, Akdeniz bölgesine has bir tatlı olduğu söylenen bir tatlı çeşididir. Yumurta tatlısı bazı yörelerde döndürme tatlısı olarak bilinmektedir. Yumurta tatlısının diğer adının döndürme tatlısı ise şu rivayete dayanmaktadır; rivayete göre eskiden, askere giden gençler için sağ salim gidip dönebilsinler diye yumurta tatlısı yapılırmış.

Yumurta tatlısına neden döndürme tatlısı dendiğini de kısaca açıkladıktan sonra gelelim süngerimsi dokusuyla damaklarda bambaşka bir tat bırakan ve yapılışı da oldukça basit olan yumurta tatlısının yapılışına;

Yumurta Tatlısı İçin Kullanılacak Olan Malzemeleri
Yumurta Tatlısı Nasıl Yapılır?

Yumurta tatlısını hazırlamak için ilk olarak, orta boy bir tencerenin içerisine 8 kahve fincanı toz şeker ve 8 kahve fincanı su ilave edildikten sonra karıştırılır, ocağa alınır ve orta ateşte kaynaması beklenir. Şerbet kaynamaya başlayınca içerisine yarım adet limonun suyu eklenir ve şerbet kıvamını alınca ocaktan alınarak soğuması için bir kenara bırakılır. Daha sonra ise biri büyük diğeri küçük iki ayrı kap alınıp, yumurtaların akları büyük kaba olacak şekilde sarıları ile birbirinden ayrılır. Ayrılan aklar bir çırpıcı yardımı ile kar gibi bembeyaz ve köpük şeklinde oluncaya dek orta hızda çırpılır. Daha sonra ise yumurtanın aklarını çırpma işlemine devam ederken için yavaş yavaş yumurta sarıları ile 8 silme yemek kaşığı un da yavaş yavaş eklenir. Çırpma işleminin tamamlanmasının ardından, karışım yağlı bir tepsi içerisine ya da borcama dökülür ve önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişirilir. Yumurta tatlısının pişme işlemi bittikten sonra, tepsi ya da borcam fırından çıkarılır ve tatlı isteğe göre şekil verilerek kesildikten sonra üzerine önceden hazırlanıp soğumaya bırakılmış olan şerbet dökülüp, servis tabaklarına alınarak servis edilir.

NOT: Yumurta tatlısının daha lezzetli olması için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Öncelikle, yumurta tatlısının ılık yumurta ile yapılması hoş sonuçlar doğurmayabileceği için, yumurtaların kesinlikle buzdolabından çıkmış yani soğuk olması gerekmektedir. Yumurta tatlısının bir diğer püf noktası ise yumurtaların akı ve sarısını ayırırken çok dikkatli olunması ve kesinlikle ikisini birbirine karıştırılmaması gerekmektedir.

Afiyet olsun.
" } ] }