{ "title": "Yumurta Protein", "image": "https://www.yumurta.web.tr/images/yumurta-protein.jpg", "date": "20.01.2024 10:22:58", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Yumurta Protein; dişi hayvanların özellik ile kuşların embriyoyu korumak maksadı ile yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli sert cisimlerdir. Birçok hayvanın yumurtaları yiyecek olarak kullanılmaktadır. Yumurta denilince ilk akla gelen tavuk yumurtasıdır. Tavuk yumurtası sayısız yemeğin hazırlanmasında malzeme olarak kullanılmaktadır. Dünyanın hemen hemen her mutfağında birçok yemekte kullanılmaktadır. Yaygın bir inanış olarak bıldırcın yumurtasının tavuk yumurtasının değerinden fazla protein içerdiği doğru değildir. Son zamanlarda hazır gıda üretimindeki artış, yumurtanın kullanıma hazır halde, pastörize ve yumurta tozu halinde üretimini de yaygınlaştırmaktadır. Yapılan araştırmalar da besinler içerisinde en kaliteli proteinin yumurtada olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, yumurta dışarıdan alınması gereken amino asitleri dengeli ve yeterli miktarda içermektedir. Vücudumuz için gerekli olan başta A, B, D, E ve birçok vitamini yüksek oranda barındırmaktadır. Özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi çok gerekli bir besindir. Gelişmiş ülkelerin yumurta ve et tüketimi diğer ülkelere oranla daha yüksektir. Genel anlamda yumurtanın sarısı büyük oranda vitamin ve yağları, beyaz kısmı ise büyük oranda proteinleri içermektedir. Sarı ve beyaz gramaj olarak yaklaşık eşit miktarda protein içermektedir.

Yumurta Protein; yumurta satın alırken gününe dikkat etmeli ve daima buzdolabında saklamak gerekmektedir. Bu da hem besin değerini korumak hem de bozulmamasını sağlamak için en uygunudur. Yumurta protein, folik asit, fosfor, demir, çinko açısından zengin bir besin kaynağıdır. Vücudumuzun ihtiyacı olan aminoasitleri gerektiği kadar içermektedir. Proteinlerin vücut fonksiyonlarını düzenlemede önemli görevleri bulunmaktadır. Aminoasit adını verdiğimiz yapı taşlarından oluşurlar. İnsan vücut hücreleri amino asitlerin çoğunu üretebilmekte fakat bazılarını üretememektedir. Bunlara esansiyel amino asitler denmektedir. Yumurta esansiyel amino asitler adını verdiğimiz bu maddelerin tamamını uygun miktar ve oranlarda içermektedir. Bu neden ile yumurta proteinlerinin tamamı vücut proteinlerine çevrile bilmektedir. Yani yumurta yüksek kaliteli protein kaynağı içeren bir besindir. Tahıllar ve kuru baklagillerden sağlanan proteinler, vücudumuzda tam olarak kullanılmadıkları için düşük kaliteli protein olarak kabul edilmektedirler ve karışım olarak tüketilmeleri veya yumurta proteinleri ile zenginleştirerek tüketilmeleri tavsiye edilmektedirler. Yumurta proteini, diğer hayvansal kaynaklı proteinler ile karşılaştırıldığında daha ekonomiktir. Düşük fiyatı, yüksek kalitede protein içermesi ve sindirilmesinin kolaylığı açısından insanların sık sık tükettiği besinlerdendir. Sağlıklı bireyler her gün et veya peynir yerine yumurta tüketebilmektedir. Yüksek kolesterolü olanlar haftada 2-3 kez tüketebilirler.
" } ] }