{ "title": "Yumurta Haşlama", "image": "https://www.yumurta.web.tr/images/yumurta-haslama.jpg", "date": "19.01.2024 01:13:36", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Yumurta haşlama, dışarıdan kolay gibi görünse de bazen tam kıvamını yakalamak zor olabilir. Yumurta haşlama rafadan, kayısı kıvamda ve katı olarak pişirilebilir. Bu pişirme şekillerini tam kıvamında yakalamak için bazı konulara dikkat edilmelidir. Yumurtanın ne kadar süreyle haşlanacağını bilirseniz, istediğiniz türde yumurta yeme şansınız olur.

Yumurta haşlama için gerekli malzemeler
Rafadan yumurta haşlama: Cezvenin içine yeteri kadar su koyarak ocakta kaynatmaya başlayın. Su kaynayınca içine yumurtayı yavaşça koyun. Su yeniden kaynamaya başladığında, hemen saate bakın. Toplam 2 dakika kadar bu şekilde kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın. Cezvenin içine soğuk su koyarak yumurtayı soğutun. Bu sürede yumurtanın akı pişmiş olacak, sarısı sulu kıvamda yani rafadan yumurta haşlamış olacaksınız. Ancak rafadan yumurtada kıvam bakımından farklı tercihler olacağından, bu süreyi 2-4 dakika arasında tutabilirsiniz. Buradaki en önemli ipucu yumurtayı haşlarken oda sıcaklığında olanları kullanmanızdır. Yoksa pişme süresi daha farklı olur ve rafadan kıvamda pişmez.

Kayısı yumurta haşlama: Yine cezveye su koyarak ocakta kaynatmaya başlayın. Su kaynayınca cezvenin içine yumurtayı yavaşça koyun. Su yeniden kaynayınca saate bakarak, 6 dakika kadar kaynamasına izin verin. Yumurta bu sürede kayısı dediğimiz kıvamda haşlanır. Daha sonra cezvedeki sıcak suyu dökün ve içine soğuk su koyun. Kayısı yumurta kıvamı için 4-6 dakika arası süre tercihi yapabilirsiniz. Bu süre sonunda yumurtanın beyazı pişmiş, sarısı da az pişmiş kıvamda olacak. Yine haşladığınız yumurtanın oda sıcaklığında olması gerekir.

Katı yumurta haşlama: Belki de yumurta pişirme şekilleri arasında en kolayı budur. Ancak gereğinden fazla haşlanan yumurtanın sağlıklı kabul edilmeyeceğini söyleyelim. Bu nedenle tam kıvamında katı haşlamanız yeterli olacak. Cezvedeki su kaynadıktan sonra içine yine oda sıcaklığındaki yumurtayı yavaşça koyun. Su yeniden kaynadıktan sonra saate bakarak, toplam 12 dakika yumurta haşlansın. Daha sonra yumurtayı soğuk suyla soğutun ve ikramınızı yapın. Bu haşlama şeklinde yumurtanın beyazı da sarısı da tam pişmiş olacak.

Yumurta haşlama sırasında oda sıcaklığında yumurta kullanmalı ve ocağı normal ayarda açmalısınız. Eğer buzdolabından çıkardığınız yumurtayı haşlamaya kalkarsanız, pişerken kabukları çatlayacaktır.
" } ] }