{ "title": "Yumurta Besin Değeri", "image": "https://www.yumurta.web.tr/images/yumurtanin-besin-degeri.jpg", "date": "20.01.2024 17:22:37", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Yumurta Besin Değeri; dişi hayvanların özellik ile kuşların embriyo yu korumak maksadı ile yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli sert cisimlerdir. Birçok hayvanın yumurtaları yiyecek olarak kullanılmaktadır. Yumurta denilince aklımıza ilk gelen tavuk yumurtasıdır. Tavuk yumurtası sayısız yemeğin hazırlanmasında malzeme olarak kullanılmaktadır. Dünyanın hemen hemen her mutfağında birçok yemekte kullanılmaktadır. Yaygın bir inanış olarak bıldırcın yumurtasının tavuk yumurtasının değerinden fazla protein içerdiği doğru değildir. Son zamanlarda hazır gıda üretimindeki artış, yumurtanın kullanıma hazır halde, pastörize ve yumurta tozu halinde üretimini de yaygınlaştırmaktadır. Yapılan araştırmalar da besinler içerisinde en kaliteli proteinin yumurtada olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, yumurta dışarıdan alınması gereken amino asitleri dengeli ve yeterli miktarda içermektedir. Vücudumuz için gerekli olan başta A, B, D, E ve birçok vitamini yüksek oranda barındırmaktadır. Özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi çok gerekli bir besindir. Gelişmiş ülkelerin yumurta ve et tüketimi diğer ülkelere oranla daha yüksektir. Genel anlamda yumurtanın sarısı büyük oranda vitamin ve yağları, beyaz kısmı ise büyük oranda proteinleri içermektedir. Sarı ve beyaz gramaj olarak yaklaşık eşit miktarda protein içermektedir.