{ "title": "Yumurta Besin Değeri", "image": "https://www.yumurta.web.tr/images/yumurtanin-besin-degeri.jpg", "date": "20.01.2024 17:22:37", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Yumurta Besin Değeri; dişi hayvanların özellik ile kuşların embriyo yu korumak maksadı ile yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli sert cisimlerdir. Birçok hayvanın yumurtaları yiyecek olarak kullanılmaktadır. Yumurta denilince aklımıza ilk gelen tavuk yumurtasıdır. Tavuk yumurtası sayısız yemeğin hazırlanmasında malzeme olarak kullanılmaktadır. Dünyanın hemen hemen her mutfağında birçok yemekte kullanılmaktadır. Yaygın bir inanış olarak bıldırcın yumurtasının tavuk yumurtasının değerinden fazla protein içerdiği doğru değildir. Son zamanlarda hazır gıda üretimindeki artış, yumurtanın kullanıma hazır halde, pastörize ve yumurta tozu halinde üretimini de yaygınlaştırmaktadır. Yapılan araştırmalar da besinler içerisinde en kaliteli proteinin yumurtada olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, yumurta dışarıdan alınması gereken amino asitleri dengeli ve yeterli miktarda içermektedir. Vücudumuz için gerekli olan başta A, B, D, E ve birçok vitamini yüksek oranda barındırmaktadır. Özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi çok gerekli bir besindir. Gelişmiş ülkelerin yumurta ve et tüketimi diğer ülkelere oranla daha yüksektir. Genel anlamda yumurtanın sarısı büyük oranda vitamin ve yağları, beyaz kısmı ise büyük oranda proteinleri içermektedir. Sarı ve beyaz gramaj olarak yaklaşık eşit miktarda protein içermektedir.

Yumurta Besin Değeri; Yumurta protein, folik asit, fosfor, demir, çinko açısından zengin bir besin kaynağıdır. Vücudun ihtiyacı olan aminoasitleri gerektiği kadar içermektedir. Yumurta rafadan yendiği zaman besin değeri bakımından vücudumuza tam olarak alınmış olmaktadır.

Besin Değerleri ise şöyledir; 1 Adet orta veya normal olan yumurtada; Karbonhidrat 0,4 gram, protein 6,5 gram, yağ 5,6 gram, lif yok, kolesterol 396 miligram, sodyum 144 miligram, potasyum 147 miligram, kalsiyum 56 miligram, vitamin A 278, demir 2,1'dir. Sağlıklı bireyler her gün et veya peynir yerine yumurta tüketebilmektedir. Yüksek kolesterolü olanlar haftada 2-3 kez tüketebilirler.
" } ] }