{ "title": "Mantarlı Yumurta", "image": "https://www.yumurta.web.tr/images/mantarli-yumurta.jpg", "date": "19.01.2024 01:19:18", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Mantarlı Yumurta, diğer yumurta yemeklerinde de olduğu gibi hem menemen tarifine hem de sahanda yumurta tarifini andırır. Bu nedenle özellikle bekar evlerinin ve öğrenci evlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden olan mantarlı yumurta tarifini sizlerde kolaylıkla hazırlayarak hafta sonu kahvaltılarınızda veya ana yemek olarak hazırlayarak bu mükemmel lezzetten kendinizi ve sevdiklerinizi mahrum etmemiş olursunuz. Türk mutfağının başlıca besinleri arasında yer alan yumurta ve mantarın mükemmel aromasıyla birlikte şahane bir şölene dönüşecek olan mantarlı yumurta tarifini sizlerde aşağıda verilen malzeme listesi ve anlatımı ile sırasıyla izleyerek hazırlayabilirsiniz.

Mantarlı Yumurta İçin Gerekli Malzemeleri
Mantarlı Yumurta Nasıl Yapılır?

Mantarlı yumurta hazırlamak için öncelikle yukarıda verilen malzemeleri sağlandıktan sonra tarifimizi hazırlamaya başlayalım. Yapılan tüm yumurta yemeklerinde de olduğu gibi bu tarifte de verilen malzemeler sırası ile tek tek kavrulduktan sonra yumurta ile buluşturularak sunum yapılacaktır. Bu nedenle mantarlı yumurtada da ön hazırlıklar yapıldıktan sonra pişirilme işlemine başlanır. İlk olarak 1 adet kuru soğanın kabukları soyularak ince yemeklik şeklinde doğrayalım. Ardından sivri biberleri yıkayıp saplarını kopararak minik minik doğrayalım ve bir paket kültür mantarının saplarını koparttıktan sonra iyice yıkayıp minik küpler şeklinde doğrayarak hazır hale getirelim.

Mantarlı yumurtanın tüm malzemelerini hazır hale getirdikten sonra uygun bir tavayı ocağımıza alarak içine 1 çorba kaşığı tereyağını ilave ederek kısık ateşte tereyağını yakmadan iyice erimesini sağlayalım. Ardından eriyen yağın içine ilk olarak küçük küpler şeklinde doğranmış mantarları ilave ederek mantarlar diriliklerini kaybedinceye kadar iyice arada bir karıştırarak kavrulmaya bırakalım. Mantarlar istediğimiz şekilde kavrulduktan sonra üzerine doğranmış kuru soğanları ilave ederek soğanlarında aynı şekilde diriliklerini kaybedip pembeleşinceye kadar kavurma işlemine devam edelim. Ardından kavrulmakta olan soğan ve mantarların üzerine doğranmış sivri biberleri de ilave ederek iyice kavrulmalarını sağlayalım. Mantarlı yumurta tarifi çok kolay hazırlanabilecek bir yemek tarifi gibi görülse de aslında özen gösterilerek ve her bir malzemeyi sırasıyla kavurmak mantarlı yumurtanın çok daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle kavurma işlemi devam ederken önce malzemelerin kendi sularını bırakması ve arkasından da bıraktıkları suyu çekerek kızarmaları oldukça önemlidir.

Daha sonra mantarlı yumurtanın kavurma işlemi tamamlandıktan sonra sıra ana lezzetin ilavesine gelmiştir. Bunun için 3-4 adet yumurtayı çukur bir kabın içine kırdıktan sonra bir çatal yardımıyla iyice çırpalım. Ardından kavrulmakta olan mantarlı karışımın üzerine çırpılmış yumurtaları dökerek yayalım ve üzerine karabiber, kırmızı pul biber ve yeteri kadar tuz ilave ederek yumurtalar kendilerini çekinceye kadar pişirerek ocaktan alarak sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Dip Not: Yukarıda verilen malzeme listesi yaklaşık olarak 5 veya 6 kişiliktir. Bu nedenle hazırlayacağınız mantarlı yumurta tarifini kişi başı olarak azaltıp veya çoğaltarak hazırlayabilirsiniz.
" } ] }