{ "title": "Kuluçkalık Yumurta", "image": "https://www.yumurta.web.tr/images/kuluckalik-yumurta.jpg", "date": "21.01.2024 11:51:23", "author": "Abdullah Korkmaz", "article": [ { "article": "
Kuluçkalık yumurtanın sağlıklı ve gelişmiş civcivler üretmek için dikkatli ve doğru bir şekilde seçilmesi gerekir. Bir yumurtanın kuluçkalık olabilmesi için döllenmiş olması şarttır. Ancak özellikle toplu üretimlerde yalnızca döllenme şartının gerçekleşmiş olması yeterli bir unsur değildir. Döllenme gerçekleşecek tavuk ve horozların seçimi, yumurtaların saklanması, saklandıkları ortamın sıcaklığı gibi çeşitli kriterlere dikkat etmek gerekir.

Tavuk seçiminde genç olanlara yönelmek, yumurtanın döl tutmasını daha olağan hale getirecektir. Zira bir buçuk yaşını geçmiş tavuklarda yumurta, döl tutmaya el verişli değildir. Kuluçkalık yumurta elde etmek için horozun da aynı şekilde genç ve sağlıklı olması gerekir. Tavuklardan küçük olmamasına özen gösterilmelidir. Döllenme için her 5 tavuğa bir horoz miktarı idealdir. Döllenmenin gerçekleşmesi için horozların 12 gün içerisinde tavuklarla çiftleşmiş olması gerekir.

Doğal ortamda horozlarla birlikte yaşayan tavuklardan kuluçkalık yumurta elde edilme ihtimali daha yüksektir. Doğal ortamdaki tavukların en verimli olduğu zaman ilkbahar zamanıdır.

Kuluçkalık Yumurta Üretiminde Hangi Özellikteki Tavuklar Seçilmelidir?

Civciv üretiminin en önemli aşaması, civcivi oluşturacak tavuğun sağlıklı olanlardan seçilmesidir. Tavuğun sağlıklı olmasını etkileyen faktörler ise çok çeşit besinle besleniyor olması, doğal ortamda yaşaması, dengeli beslenmesi gibi unsurlardır. Söz konusu özellikleri taşıyan tavuklar, kuluçkalık yumurtanın verimli olması için gerekli olan hiçbir maddenin eksikliğini çekmez. Bu özellikleri taşıyamayan tavuklar seçildiğinde ise ortaya çıkan civcivlerin yaşama olasılığı çok azdır. Dirençsiz ve hastalıklı olurlar.

Civciv sağlığını ve kalitesini en iyi gösteren kriterlerden birisi yumurtaların büyüklüğü ve şeklidir. Kuluçkalık olarak kullanılmış tavuk cinsinin ideal yumurta boyu ne kadar ise yumurtalar o aynı büyüklükte olmalıdır. İdeal şekle ve boyuta aykırı olarak gereğinden fazla büyük ya da küçük veya normal şekilden daha yuvarlak ya da ince olan yumurtalardan sağlıklı civciv elde edilmesi zordur. Bu yüzden bunlardan uzak durulmalıdır.

Kuluçkalık Yumurta Üretiminde Yumurtaların Dezenfektesi Nasıl Yapılır?

Temizlik için yumurtaların yıkanması ve sonra kuluçkaya bırakılması gerektiğini savunan uzmanlar olsa da bu konudaki genel kanaat, yumurtlamanın ardından yumurtanın kirlenmesine izin vermeyerek, temiz bir şekilde çıkarıp serin bir yerde saklanması yönündedir. Yumurtanın dışarıdan gelebilecek bakteri ve mikroplara karşı korunmasını sağlayan bir dış tabakası bulunmaktadır. Yıkama işlemi ise bu tabakaya zarar vermektedir. Dolayısıyla yumurtanın hastalıklara karşı savunma gücünü azaltmamak için yıkama işleminden uzak durmakta yarar vardır.

Kuluçkalık Yumurta Üretiminde Sıcaklık Koşulları Nasıl Olmalıdır?

Yumurtaların saklanacağı yer, 12 13 °C sıcaklık değerlerinde olmalıdır. Nem oranı ise yaklaşık olarak %75 değerinde olmalıdır. Bu ortamı oluşturmak için buzdolapları kullanılabilir. Dolabın sıcaklık ayarı uygun seviyeye getirilerek yumurtalar burada saklanabilir. Böyle bir imkânı olmayan kişiler, ev içerisinde en serin olacak yerlerden bodrum kısmını kullanabilir. Ayrıca arazinin en gölge ve serin olan bölgelerine 2 metre derinlikte çukur kazılıp uygun sıcaklık değerleri sağlandıktan sonra yumurtalar bu çukurlarda saklanabilir.
" } ] }