{ "title": "Ispanak Kavurması Yumurtalı", "image": "https://www.yumurta.web.tr/images/Ispanak-Kavurmasi-Yumurtali-97.jpg", "date": "21.01.2024 02:21:58", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Ispanak Kavurması Yumurtalı, Kış mevsimine özgü yemekler arasında ıspanak, pırasa, lahana, kereviz, karnabahar yer almaktadır. Bu şifalı ve lezzetli sebzeler hemen hemen her evde her hafta pişmektedir. Ispanak da bu sebzeler arasında sık sık soframıza gelen gıdalar arasında yer almaktadır. Bu şifalı sebzenin yemeği, çorbası, böreği, keki, pastası, kavurması ve hatta salatası bile yapılmaktadır. Yemeğinin dışında pasta yapımında dahi kullanılmaktadır. Latince adı spinacia oleracea olan ıspanak, A, B ve K vitaminlerini bol miktarda içermektedir. Ülkemizde birçok bölgede kolaylıkla yetiştirilebilen ıspanak bazı yörelerde yapılan yemeğinin üzerine yoğurt dökülerek tüketilmektedir. Bu şekilde pişirildiği zaman bu leziz yemek borani adını almaktadır. İçerisinde demir, fosfor ve kalsiyum yer almakta ve kemiklerin güçlenmesine yardım etmektedir. Dişlerin yapısının gelişmesini sağlaması ıspanağın faydaları arasında yer alır. Osteoporoz yani kemik erimesini de önler. Sinir sistemini koruyarak, stresi azaltır. Kan pıhtılaşmasını sağlar. Gözün görme yapısını da muhafaza eder. Beyin gelişimi için de fayda sağlayarak sağlıklı bir beyin gelişimine yardım etmektedir. Özellik ile küçük çocuklar ve hamile kadınların tüketmesi gereken bir besindir. Kansızlık hastalığını önlemesi de ıspanak faydaları arasında yer alır. Sindirim sistemini rahatlatarak, kolay dışkılamayı sağlar. Kabızlık ve sindirim problemlerini önlemeye yardım etmektedir. Kalp dostu olan ıspanak, kalp hastalıklarını önlemektedir. Olası kalp krizi veya felç durumlarını önlemeye de yardımcı olan ıspanak birçok kanser türüne karşı da etkili olduğu bilinmektedir.

Ispanak kavurması yumurtalı için malzemeler
Ispanak kavurması yumurtalı Nasıl Yapılır?

Ispanak yapraklarını 1-2 dk haşlayarak yemeğimize başlıyoruz. Zeytinyağının yarısını tavaya alalım, yemeklik doğranmış soğanı ekleyelim ve hafif pembeleşen soğana kesme tahtasında kıydığınız ıspanağı ekleyelim. Soğan ve ıspanağın karışmasını sağlayarak, çıkan suyu harareti yükselterek yok edelim. Kalan zeytinyağı, tuz karabiber ve sumakla tatlandıralım. Çırpılmış 2 yumurtamızı ekleyelim, tavada ıspanak ve yumurtayı karıştırarak pişirelim yaklaşık olarak 2 dakika kadar. Kuru soğan veya yeşil soğan ile sıcak servis yapalım afiyet olsun.
" } ] }